Menu

logo

Breaking Bad: (Prepo)rođen loš

Piše: Željko Obrenović
Tvorac i producent:Vins Giligan; Original kanal: AMC

breaking-badVolter Vajt je prekvalifikovani profesor hemije, uhlebljen u srednjoj školi, sa mlađom ženom, sinom tinejdžerom koji ima cerebralnu paralizu; u stalnim je problemima sa nedostatkom novca... Saznaje da ima rak i da mu nije puno ostalo. Da bi obezbedio porodicu, Volter se udruži sa svojim problematičnim bivšim učenikom, Džesijem Pinkmanom, i počne da proizvodi najčistiji kristalni met ikad viđen. Čeka ga sukob sa, najpre, sitnim dilerima i "prskotinama" kojima je met popio mozak, zatim sa mnogo ozbiljnijim igračima, sve do meksičkog kartela.

Breaking Bad je serija koja počinje in medias res i koja ne gubi vreme.

Već u prvih nekoliko minuta pilot epizode saznaćemo sve što je potrebno da odlučimo da li je ova serija za nas. Vins Giligan, šouraner, talentovani je scenarista koji nam daje sočnu, dobro napisanu priču sa likovima do kojih nam je stalo.

Iako se odmah vidi o čemu je serija i u kom smeru ide, Breaking Bad ima više iznenađenja nego što bilo koji gledalac može i da sanja. A najlepša iznenađenja nisu samo neočekivani tvistovi i klifhengeri. Genijanost leži, recimo, u momentu kad se Volter izleči od raka, a pri tom je već zaradio dovoljno novca i može da prekine svoju tajnu karijeru. Može?

Volter je sada već fizički jako transformisan, obrijane glave, opasnog pogleda. Žena je na poslu, sin u školi. Više ne proizvodi kristalni met. Pokušava da živi svakodnevicu. Lista časopis. Ne ide. Upali TV, ne ide. Ustane. Sedne. Ne ide. Uzima telefon. I sigurno ne zove suprugu.

Nema nazad kad jednom zagazite u tu reku. Ona vas trajno izmeni, uzme pod svoje. Učini vam se da je sve što ste do sada živeli bio neki poluživot. Osetite moć i adrenalin. Postanete sve ono što vam je život zapravo namenio.

A Volter je, pri tom, bio uveren da je već propustio priliku da ostvari svoj život. Njegovu priču ćemo saznati kroz ekonomične flešbekove koji su vezani za trenutne događaje u njegovom životu. Talentovani hemičar, sa devojkom koja ga potpuno razume i voli i prijateljem za kog bio dao bubreg. Zajednička firma u zametku, uglavnom vođena Volterovim idejama. A onda sve krene kako se nije očekivalo. Ili možda jeste?

Voltera zatičemo u drugom pokušaju života i gledamo ga kako se pronalazi tek u trećem, najekstremnijem. Kao proizvođač droge, ubica, čovek sa tajnama većim od planine. I dalje u pokušaju da balansira dva života: život porodičnog čoveka, dobrog muža i dobrog oca. I opasnog igrača u svetu narkotika. Granica se lagano briše, dok potpuno ne nestane. Ipak, Breaking Bad nije serija samo o Volteru Vajtu. Harizmatični Džesi Pinkman će gotovo oteti šou. Sušta suprotnost Volteru, tip koji ne laže sebe, prihvata to što jeste i uživa u svakom trenutku. Ali nemojte misliti da će u početku sitni diler i narkoman postati samo krupniji diler i veći narkoman.

Da se razumemo, mi Voltera ne volimo, nije nam simpatičan, pun je lažnog morala, često učini nešto što se ekstremno kosi sa svim onim što propoveda. Ali Džesija volimo. Jer je iskren. U svakom svom postupku i reakciji. A trenutak u kom se Džesi odvaja od hodajućeg klišea je njegova žrtva - preuzimanje krivice mlađeg, „finog" brata. Trenutak kad Džesi ruši poslednju šansu da obnovi vezu sa roditeljima. Crna ovca u finoj porodici koja ga je na kraju odbacila, ne mogavši da trpi sramotu i nova razočaranja. Ta scena nam takođe pokazuje i urođeno „loše" u ljudima i koje ne može da nestane koliko god se porodica trudila. Mislim, naravno, na Džesijevog brata.

Ne bi trebalo prevideti da je Volterov pašenog Henk Šreder DEA inspektor. Dakle, neko ko juri Voltera, a da to ni ne zna. Simpatičan lik kog neprestano blamira supruga (Meri Šreder) kleptomanka, sušta suprotnost rođenoj sestri.

Skajler Vajt, Volterova žena, i sin Volter Vajt Džunior u početku kao da su tu samo da budu suprotnost drugom svetu. No, vremenom Skajler dobije zanimljivu poziciju i počini prekršaj koji je prevodi na drugu stranu, a onda i zvanično postane njen deo. Volter Vajt Džunior, opet, čini se ima ulogu koju i Entoni Džunior u Sopranovima - da nervira ćaleta samim svojim postojanjem. Hodajuće razočaranje, živi dokaz neuspeha i Volterove prvobitne neostvarenosti.

Negativci su tek priča za sebe. Samo o Gasu mogao bi se napisati tekst duplo duži od ovoga. Ipak, trebalo bi nešto ostaviti i kao iznenađenje. Breaking Bad je serija koju ćete gledati dok vam se dlanovi znoje i nećete želeti da se završi. A kad se završi, počećete ispočetka.

Add comment


Security code
Refresh